Finländare raggar svensk sjukvårdspersonal

Här i Sverige satsas det på äldreboenden men språkinriktning, bland annat med finsktalande personal. I Finland är problemet det omvända, med en växande grupp äldre med svenska som modersmål.

Flera västmanländska kommuner satsar särskilt för att ta hand om äldre som har ett annat modersmål än svenska. Det finns till exempel äldreboenden i Fagersta, Köping och Västerås som har särskilda avdelningar med finsktalande personal.

Och i Finland är behovet detsamma, fast omvänt. Gruppen äldre med svenska som modersmål växer, men det finns inte tillräckligt med svensktalande personal för att sköta om dem.

Den svenskspråkiga hemvården i Helsingfors har i dagarna besökt Fammis hemsjukvårdsdagar i Västerås - bland annat för att värva ny personal bland de av våra invånare som talar både finska och svenska.

- Vi har varit nyfikna på hur hemsjukvården organiseras här i Sverige, men vi är också här för att kunna känna oss för och eventuellt rekrytera personal som kan både svenska och finska, säger Eva Storgårds-Öhman, som är områdeschef på hemsjukvården i Helsingfors.

- Vi har ett skriande behov i Helsingfors, berättar hon vidare.

Paula Lappalainen, som återvänt till Finland för att jobba efter att ha bott i Sverige, är nöjd med sin flytt:

- Det har gått jättebra, jag känner mig hemma igen, säger hon.

Paula Lappalainen talar rikssvenska och berättar att patienterna genast märker att hon lärt sig sin svenska i Sverige, vilket ofta ger uppslag till bra kontakt och fina diskussioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".