Dålig jämställdhet i Räddningstjänsten

Svensk räddningstjänst är urusel på jämställdhet. Det menar försvarsminister Björn von Sydow, som kräver fler kvinnor i yrket. I Västmanland jobbar bara en kvinna aktivt som deltidsanställd brandman och det finns endast en kvinnlig brandingengör som jobbar i utryckningsverksamhet.
Det är svårt att hitta kvinnor som klarar av att jobba som brandman, säger Lars Rommeling, brandman i Västerås till P4 Västmanland. Unga kvinnor kan nog klara jobbet, men det är svårare för äldre kvinnor och för kvinnor som fött barn, menar han. I Sala jobbar länets enda kvinnliga brandman - hon jobbar deltid. Det finns ytterligare en kvinnlig deltidsbandman i Sala, men hon är ledig för studier. I Västerås jobbar två kvinnor som brandingengörer, men bara en av dom jobbar i utryckningsverksamhet, som räddningsledare. Catarina Tenser, landets enda kvinnliga räddningsdirektör, säger till P4 Västmanland att hon tycker det är synd att det finns så få kvinnliga brandmän, men säger också att det är svårt att göra något åt saken. Brandman Hans Tollbom i Västerås skulle gärna se fler kvinnor som brandmän - men han påpekar att det inte går att sänka kraven, framför allt eftersom arbetet ofta går ut på att rädda människor i nöd. Men visst finns det lösningar som skulle öppna dörren för kvinnliga brandmän - ett sätt är mer pengar till räddningstjänsterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".