Vattenläckor vanligt på våren

Den senaste tiden har vi rapporterat om stora vattenläckor i länet. I början av förra veckan drabbades hela Morgongåva, i onsdags Heby och i fredags stora delar av Riddarhyttan där det fortfarande är oklart när läckan blir lagad. Och igår var det dags igen.

Då drabbades Råby i Västerås av en större vattenläcka men där behövde ingen vara utan vatten en längre tid.

Och att det uppstår vattenläckor så här på våren är inget ovanligt. Det säger, Birger Wallsten, planeringschef på Mälarenergi Vatten.

- Vi har en ökning av vattenläckor under våren, historiskt sett. Tjälen bidrar ju naturligtvis, att det rör sig i marken. En del läckor som kommer upp kan ha kommit tidigare under vintern och då legat under tjälen men kommer fram när tjäen släpper, säger Birger Wallsten, planeringschef på Mälarenergi Vatten till P4 Västmanland.

Den senaste tiden har speciellt de som bor i Morgongåva och i Riddarhyttan som fått känna av hur det är att drabbas av en vattenläcka. Men i Västerås har man hittills i år varit förskonade från större vattenläckor.

- Ja så här långt det här året så har vi inte haft speciellt mycket läckor, säger Birger Wallsten.

Och en vattenläcka i Västerås får inte heller så drastiska konsekvenser som dom i Morgongåva och i Riddarhyttan menar Birger Wallsten.

- Nej, inte så att man måste stänga skolor och så. Vi har en hög beredskap och resuser och kan komma ut och laga.

Västerås har ett 60 mil långt vattenledningssystem men vissa delar av systemet är gammalt och det innebär en större risk för läckor.

- Ja. det finns alltid delar av ledningsnätet som är äldre och av sämre kvalitet. Vi har en databas där vi samlar alla driftstörningar och utifrån driftstörningarna och statistiken där kan vi se var problemen finns för tillfället, säger Birger Wallsten, planeringschef på Mälarenergi Vatten till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".