Kompositören Werner Wolf Glaser

Werner Wolf Glaser har avlidit

Werner Wolf Glaser - Västerås och Västmanlands mest internationellt kände tonsättare - har avlidit vid en ålder av 92 år.

Werner Wolf Glaser har betytt mycket för utvecklingen inom musiken i Sverige och i Västmanland.

Werner Wolf Glaser föddes i Köln och var operakapellmästare redan som 19-åring.

Under andra världskriget emigrerade han först till Paris, och flydde sedan till Danmark. Sommaren 1943 kom han till Sverige, på flykt undan nazisterna. På grund av kriget fanns det olika uppgifter om hans födelseår, men enligt sonen var Werner Wolf Glaser 92 år gammal - han skulle ha blivit 93 i början av april.

Kort efter sin ankomst blev han dirigent för Södra Västmanlands Orkesterförening och 1945 var han med och grundade Västerås musikskola.

- För Västerås har Werner haft en oerhörd betydelse som inte går att uttrycka nästan i ord, säger Per-Olov Sahl, konstnärlig ledare för kammarmusikutbildningen på Mälardalens högskola i Västerås.

Per-Olof Sahl är flöjtist och gammal god vän med Glaser, och de två har också musicerat tillsammans.

- För mig personligen har han haft en stor betydelse som nära vän, och jag har haft mycket utbyte av hans musik.

Per-Olof Sahl berättar vidare att Werner Wolf Glaser betytt mycket som inspiratör för kammarmusikutbildningen på Mälardalens högskola.

- Hans musik är väldigt glädjande, säger Per-Olof Sahl till P4 Västmanland.

Werner Wolf Glaser var ledamot nummer 11 i Västmanlands-akademin, tillsammans med bland andra författaren Thomas Tranströmmer och landshövding Mats Svegfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".