Barnombudet: Ny lag inte lösningen mot mobbing i skolan

I dag, den första april, börjar en ny lag om kränkande behandling av elever i skolan att gälla.

Den ska motverka all diskriminering i de verksamheter som regleras av skollagen.

Lagen gäller kränkningar till exempel på grund av kön, religion, sexuell läggning och funktionshinder. Skolans ansvar skärps i och med den nya lagen.

Västerås barnombud Sara Holm Stålhand välkomnar lagen, med viss reservation.

- Allt som görs för att stärka barns och ungas rättigheter är självklart jättebra. Sedan krävs det ju att barn och unga får veta om det här och att de vet vad det innebär och att alla vuxna också vet vad det innebär. - Sedan tror inte jag att bara en lag kan göra så att all mobbing försvinner och ingen säger fula saker till varandra i skolan. Vore det så enkelt så vore det ju bra. Det handlar ju framför allt om civilkurage och ett engagemang hos vuxna, säger Sara Holm Stålhand.

Och det är det av regeringen nytillsatta så kallade barn- och elevombudet, Lars Arrhenius, som ska ha tillsyn över att den nya lagen efterlevs. Skolverket skall via barn- och elevombudet kunna föra talan för ett barn eller en elev om skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".