Korv eller sill i midsommar?

Idag, midsommarafton, ska midsommarmaten på bordet. Men matvanorna i midsommar ser helt olika ut beroende på var i Sverige man bor. Medan västmanlänningen vill ha matjesill, föredrar skåningen wienerkorv...
Det midsommarbord vi här i Mälardalen tänker på har många gemensamma nämnare. Men faktum är att för en skåning är wienerkorven minst lika viktig till midsommar som matjessill är för oss. I norr är wienerkorven en flopp - om norrbottningen äter tre wienerkorvar i midsommar, äter skåningen 33. Knäckebröd ett måste i norra Sverige, och där vill många också ha pommes frites, pulversås och dressing på midsommarbordet. Gräddfilen är inte lika populär i norra Sverige som här, där 18 % av all gräddfil säljs. Stockholmaren vill ha färsk kyckling på bordet - 35 procent av all kyckling som säljs under midsommarhelgen hamnar i stockholmarnas magar. Här i Västmanland äter vi inte ens hälften så mycket kyckling. Klassikern sill och ägg är lika populär överallt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".