"Rena Rum" läggs ner

EU-projektet ”Rena Rum” i Skinnskatteberg läggs ner redan efter ett år. Skinnskattebergs kommun har nämligen dragit sig ur, eftersom man anser att projektet inte gett något resultat.

Första året gick Skinnskattebergs kommun in med 300 000 kronor, men inför år två hoppade man alltså av.

Projektledaren Kenthy Holmgren är besviken, och anser att kommunen är för otålig.

Han menar att det tar tid att få fram ett resultat av ett sådan här projekt, men att man varit mycket nära att lyckas.

Han menar att det finns ett stort internationellt intresse för en liknande utbildning och att Skinnskatteberg hade hamnat på Europakartan om den hade den kommit igång.

”Rena Rum” var ett projekt som riktade in sig på det faktum att männsiskan tillbringar 90 procent av sin tid inomhus; många gånger i miljöer som inte är hälsosamma.

Tanken bakom projeketet är att man med större kunskap om ventilation, dammbildade material, ljus- och ljudmiljöer i hemmen och på arbetsplatserna skulle kunna skapa bättre miljöer.

Flera forskningsinstitut har varit i kontakt med projektledningen under det första verksamhetsåret, varför Kenthy Holmgren fortfarande ser möjligheter i ”Rena Rum” utan Skinnskattebergs kommuns medverkan. Han hoppas kunna driva projektet vidare i företagsform.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".