Fildelningsmål prövas i hovrätten

Uppdaterat 16.27

Det blir prövning i hovrätten av det uppmärksammade fildelningsmålet i Västerås, som är det första fildelningsmålet i Sverige.

- Jag är hoppfull om en mildare dom, säger mannens advokat.

Det är första gången ett sådant här fall har tagits upp för prövning.

- Jag är hoppfull om att domen kommer att mildras eftersom åklagaren inte har överklagat, säger mannens advokat, Torbjörn Persson.  

Den 28-årig västeråsare dömdes i oktober i Västmanlands tingsrätt till 80 dagsböter för att han hade gjort filmen Hip Hip Hora tillgänglig för nedladdning via internet med ett fildelningsprogram.

Mannen förnekade brottet i domstolen och överklagade domen.

Han var missnöjd med att han fälldes och med det höga bötesbeloppet. Men enligt tingsrätten hade mannen erkänt brottet i polisförhör och alltså ändrat sig i domstolen, varför han fälldes för brottet.

Och nu kommer alltså ärendet att prövas i Svea Hovrätt.

Prövningstillstånd måste ges när påföljden i en dom bara är böter, och det ges aldrig någon motivering till varför ett fall tas upp för prövning.

Enligt Christian Hübinette, hovrättsfiskal, är det generellt så att prövningstillstånd ges om man tror att en dom kan komma att ändras, om domen kan bli ett viktigt prejudikat elöer om det finns särskilda skäl, som till exempel rättegångsfel.

Ett eller flera av dessa skäl kan alltså ligga bakom att fallet nu tas upp i hovrätten.

Också idag nekades ett liknande fall i Sollentuna prövningstillstånd i hovrätten. Advokat Torbjörn Persson ser det som ett tecken på att domen kommer att mildras:

- Där sa man att domen inte kunde bli prejudicerande, så då stryks det från min klients ärende. Kvar blir rättegångsfel och en ändrad dom och jag vet intye att något ska ha varit fel. Och eftersom åklagaren inte har överklagat domen finns ju bara min klients överklagande om nedsatt straff kvar, säger han.

Datum för förhandlingen är inte bestämt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".