Det ska knackas dörr i Västerås för att fler ska rösta.

Dörrknackning ska öka valintresse på Råby

För att komma till rätta med det låga valdeltagandet så satsar Västerås stad på särskilda valinformatörer i årets val.

I stadsdelen Södra Råby i Västerås avstod mer än varannan medborgare att rösta i förra kommunfullmäktigevalet och det är där Västerås stad satsar på särskilda valinformatörer.

- Vi ska gå ut och knacka dörr och det kan låta såhär: ”Hej, det är val den 17 september och det är mycket viktigt att du går och röstar”, säger Per-Arne Blomberg som är tjänsteman i kommunens demokratigrupp.

Han blev bedrövad över det låga valdeltagandet i förra valet.

- Det bor ju en massa människor med rösträtt här som borde gå och rösta men som inte gör det av någon anledning. Många vet inte att de kan gå och rösta och varför de ska gå och rösta, säger Per-Arne Blomberg. 

Förhoppningen är att under en tremåndadersperiod anställa sex informatörer som i stadsdelarna Södra Råby och Bäckby ska möta de många olika nationaliteter som finns där på deras hemspråk.

Informationen ska vara opolitisk och hjälpa de boende att förstå varför och hur man ska rösta. Sen är tanken att de olika partierna ska möta upp det här med information om vad de olika partierna står för och på så sätt öka intresset för att gå och välja.

Per-Arne Blomberg är optimistisk inför idéen och hoppas att Södra Råbys valdeltagande på 49% från förra valet ska se mycket bättre ut det i det kommande valet.

- Absoluta förhoppningen är att det inte ska sjunka mer. Förhoppningsvis ökar det istället med tio procent, säger Per-Arne Blomberg som är tjänsteman i kommunens demokratigrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".