Skärmslinga vid Bo klok-husen färdig före vintern

Det kommunala bostadsbolaget Mimer kommer att stå för kostnaden då en skärmslinga sätts upp för att minska de elektromagnetiska fälten vid de så kallade Bo Klok-husen på Vallby i Västerås. Arbetet startar efter semestrarna och ska vara klart före vintern.
De boende är nöjda, många har varit oroliga trots att man vetat att strålningen inte är farlig. Det säger Kristian Jeffrey, bor i ett av husen, till P4 Västmanland. Bo klok-husen på Vallby ligger ungefär 20 meter från en kraftledning. De elektromagnetiska fälten är mer än dubbelt så starka som riktvärdena, men anses ändå ofarliga. Trots det har de varit oroliga och bostadsbolaget Mimer har kritiserats för att man inte berättade om magnetfältens styrka då hyresgästerna flyttade in för ett år sedan. Skärmslingan är en kraftledning med motsatt strömriktning och magnetfält, och väntas minska strålningen med upp till tre fjärdedelar. Kostnaden beräknas bli en halv miljon kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".