Vården ska bli mer jämställd, till exempel på Sala närsjukhus.

Landstinget satsar på jämställdhet

Landstingsstyrelsen har beslutat att skynda på jämställdhetsarbetet i landstinget. Och det är efter att tre vänsterpartister lämnat in en motion om att de vill ha ökad takt i i det arbetet.

Socialdemokraten Denise Bergström, som ansvarar för jämställdhetsfrågor, tror att deras kommande arbete kommer göra att jämställdheten inom landstinget i Västmanland blir bättre och snabbare.

- Jag hoppas det, eftersom vi nu sätter fingret på det. Och då blir det prioriterat i vården och då måste man jobba med de här frågorna, och det är ett sätt att skynda på det här arbetet.

Det är både arbetet med bemötandet av manliga och kvinnliga patienter och exempelvis personallöner som man vill belysa mer, och effektivisera.

Medicinering och studier är ofta baserade på män och mäns kroppar, säger Denise Bergström, och det är bland annat det tänkandet som landstingsstyrelsen vill försöka ta bort så att kvinnor känner sig bättre bemötta.

Enligt Denise Bergström så har vissa divisioner inom landstinget har kommit längre i sitt jämställdhetsarbete.

- Ja, folktandvården är ett exempel där man har jobbat kontinuerligt, men det är också en gammal division.

- Kirurgen och medicin är yngre och har inte kommit lika långt, och där måste ledningen jobba med att ta fram jämställdhetsplaner och sedan måste det jobbas ner på lokal nivå, säger Denise Bergström.

Och om landstingsfullmäktige, enligt styrelsens förslag, fattar beslut om att öka takten i jämställdhetsarbetet ska landstingsstyrelsen göra ett mer konkret program om hur det ska gå till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".