Kritik mot ny begravningsbyrå i Kungsör

Nyligen startade Svenska kyrkan en begravningsbyrå i Kungsör, efter modell från Fagersta.

Att Svenska kyrkan startar begravningsbyrå är inte helt okontroversiellt och konkurrerande begravningsbyråer är kritiska.

Men Eva Pettersson, som jobbar på kyrkans nystartade byrå i Kungsör, är glad:

- Jag tycker det känns väldigt positivt, och vi har fått nya fina lokaler och ett bra samarbete med kyrkogårdspersonalen och även med personalen på Kristinagården, så det känns väldigt positivt, säger Eva Pettersson.

Svenska kyrkan har sedan tidigare begravningsbyrå i Fagersta, och Kungsör tar också hjälp därifrån i starten av sin verksamhet.

Men Bengt Gustavsson som har begravningsbyrå i Köping, och också har en del begravningar i Kungsör, gillar inte den nya verksamheten.

Han menar att kyrkan, genom att ha både begravningsbyrå, och sedan tidigare uppdrag från myndigheterna att sköta om andra delar av begravningsverksamheten, hamnar på två stolar och blir både beställare och utförare:

- Det är inte affärsetiskt, det är inte etiskt på något sätt och jag tror att det här är inte bra för kyrkans förtroendekapital. Någonstans i botten så handlar det förstås om, även om man inte vill erkänna det, att tjäna pengar att bygga på ekonomin, säger Bengt Gustavsson.

Men det håller inte kyrkoherde Ann-Sofi Grahn i Kungsör med om, hon menar att huvudsyftet är att förenkla för de anhöriga, och hon tror också att det kan bli billigare. Hon tror att kritiken från andra begravningsbyråer beror på rädsla för konkurrens:

- Man är rädd att förlora kunder, men det säger man inte rent ut utan man säger istället: ”det här kommer kyrkan inte att sköta bra”, och det tycker jag är tråkigt, det vore bättre med en renhårigare diskussion, om kostnader till exempel, säger Ann-Sofi Grahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".