Fortsatta problem med vattnet i Götlunda

Vattnet i Götlunda utanför Arboga har fortfarande för höga värden av fluorid, högre än de gränsvärden EU satt upp.

Fram till årsskiftet har vattenverket dispens från reglerna, men sedan måste det vara åtgärdat.

Det har varit flera år av problem med vattnet i Götlunda. För några år sedan upptäcktes att det var rester av bekämpningsmedel i vattnet, det åtgärdades men flouridvärdena är alltså fortfarande för höga.

För några år sedan tvingades Arboga kommun bygga en ny vattenledning till Götlunda från Lunger, efter att det upptäckts att Götlundavattnet innehöll rester av bekämpningsmedel. Omkring sex miljoner kronor kostade ledningen.

Men bekymren var inte över, för vattnet från Lunger överskred EU:s nya gränsvärden när det gällde fluorid. 1,5 milligram per liter får det vara, men vattnet ligger på 1,6 - 1,7 ungefär.

Det är inte farligt att dricka vattnet, men det kan missfärga tänderna och Arboga kommun delar därför ut vattenfilter till dem som har barn som är under ett och ett halvt år.

Fram till årsskiftet har man dispens från EU:s gränsvärden, sedan ska det vara åtgärdat, och det man ska göra är troligen att spä ut vattnet i grusåsen i Lunger med vatten som pumpas upp från Hjälmaren, berättar Lars-Gunnar Felldin, som är VA-chef i Arboga.

- Vi har gjort försök och konstaterat att detta fungerar. Vi ska då under det här året fortsätta med försöken ( ... ) så att vi kan vara säkra på att det är en lösning som är ekonomisk och hållbar miljömässigt, säger Lars-Gunnar Felldin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".