Gamla lasarettet syns snett ovanför till vänster om Centrallasarettets grå byggnader

Gamla lasarettet renoveras i sommar

I sommar startar den första etappen av upprustningen av Gamla lasarettet i Västerås, till en kostnad av 7,5 miljoner kronor. Byggnaden är idag i mycket dåligt skick och man inte vänta längre med en renovering.

- Ja, det regnar väl in på sina ställen, och fönstren är dåliga och det flagnar på väggarna och så där, säger projektchef Ingemar Egelstedt.

- Ska man ha Gamla lasarettet kvar så måste man göra det här. Vi har en plan på att säkra bygganden utvändigt, väggar och tak, och det planerar vi att göra under tre års tid.

- Det är ett ganska knepigt jobb, eftersom det är en gammal byggnad som kräver speciell omsorg, säger Egelstedt till P4 Västmanland.

Landstingsstyrelsen har tagit beslut om den första etappen, som innebär att man säkerställer en tredjedel av byggnaden, enligt projektchef Ingemar Egelstedt.

Landstinget har redan en gång beslutat att riva Gamla lasarettet, men det satte Västerås stad satt stopp för. Byggnadernaa får står kvar.

Tidigare har det funnits planer på att den anrika bygganden från 1928 skulle säljas till ett privat bolag, och att såväl landstinget som Västerås stad skulle hyra lokaler, men det blev det inget av.

Enligt de nuvarande planerna ska landstinget flytta adminstrationen till lokalerna i Gamla lasarettet när landstingskansliet på Hållgatan säljs, men när det blir verklighet vet man inte idag.

- Vi kommer att byta stammar i en flygel så att vi kan börja använda den allt efter behov. Då kan man ta våning för våning, säger Ingemar Egelstedt.

- Sedan är det här en fråga om ekonomi och finanser. Vi ser ett behov, men det är inte gratis det här - det är 150-200 miljoner innan det här är färdigt. Och som väl västmanlänningarna vet så har vi ju stora investeringsbehov inom vården, och det måste går först.

- Så jag vågar inte gissa när vi är inflyttade allihopa. Det är säkert fem, sex, sju, åtta år till dess, om jag nu ska tro någonting, säger projektchef Ingemar Egelstedt till P4 Västmanland.

Och åsikterna om renoveringen bland de lasarettsbesökare P4 Västmanland talat med går isär.

- Jag tycker att det är bra. Jag tycker man ska ta vara på den gamla kulturen och gamla byggnader. Helt klart, säger en kvinna utanför lasarettet.

Men det finns även andra åsikter:

- Man får tänka på vad det kostar, och jag tycker att man kan lägga pengarna på vården lite mera, framför allt på äldrevården, säger en annan kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".