En vanlig variant av påskägg

Äggfrossa trots fågelinfluensan

Det är ju ägg som gäller för många nu under påsken - kanske särskilt idag, Påskafton. Och trots fågelinfluensan så verkar få känna oro för att äta ägg.

Branschorganisationen Svenska ägg har inte märkt av någon förändring i äggförsäljningen.

- Det är slut på ägg, allt går åt och levereras ut, säger Camilla Sandenskog, VD för Svenska ägg, som menar att äggen går åt precis som under tidigare år.

- Skulle en höna vara sjuk så upphör hönan att värpa med en gång.

Äggfrossan verkar alltså pågå som vanligt nu i påsk.

Enligt Livsmedelsverket så finns det i nuläget inget som tyder på att någon smittats av fågelinfluensa genom maten. För den som ändå är orolig rekommenderar verket att man hårdkokar eller steker äggen, eftersom virus dödas vid temperaturer över 70 grader.

Hönor och andra tamfåglar brukar ju få komma ut så här års när det blivit lite varmare. Men på grund av fågelinfluensan måste man fortsätta att hålla dem inomhus.

Jordbruksverket menar att riskerna för att tamfåglar ska smittas blir ännu större nu när flyttfåglarna kommer till Sverige.

För att förhindra smitta är det också bra om man byter skor och kläder innan man går in till hönorna.

För att göra inomhusmiljön lite roligare för hönorna kan de få extra strö, som de själva kan sprida runt. Snäckskal, kalkgryn och hela grönsaker kan också liva upp under utegångsförbudet.

(Reporter: Cecilia Ohlén, SR Uppland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".