Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland

Smittskyddsläkare Smedjegård: Bra att fritidsgårdarna är öppna

Den 17-åriga flickan som hastigt avled av en meningokockinfektion i förra veckan bodde i en av Västerås östra stadsdelar, liksom de två ungdomar som smittades för två månader sedan.

Men det finns ingen anledning för de två fritidsgårdarna i området - Skiljebogården och Bjurhovdagården - att hålla stängt efter påsk, anser smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

- Jag rekommenderar att båda gårdarna har öppet precis enligt ordinarie schema, säger Jan Smedjegård.

Som P4 Västmanland rapporterade på påskdagen så kan den 17-åriga flickan som avled i förra veckan inte ha fått meningokockbakterien av de två elever på Skiljeboskolan som var sjuka i slutet av januari,

Smittskyddläkaren Jan Smedjegård säger att om hon skulle ha fått smittan då, så skulle hon antingen då ha blivit snabbt sjuk eller utvecklat sitt antikroppsförsvar och därefter burit på bakterien utan att insjukna överhuvudtaget.

Därför finns det ingen anledning för Skiljebogården och Bjurhovdagården att hålla stängt efter påsklovet med tanke på eventuella smittorisker. Tvärtom kan det vara bra för ungdomarna att få gå till sina fritidgårdar som vanligt.

- Det kan nog snarare vara ett psykologiskt stöd för ungdomarna på gårdarna bland kompisar och personal som de känner, säger Jan Smedjegård.

- Risken för att smittas är inte större där än någon annanstans eftersom smittan förflyttas via kyssar, om man dricker ur samma glasflaska eller delar cigarett, avslutar Jan Smedjegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".