Högt tryck för att få hästpass

På Svenska Islandshästförbundets kansli i Strömsholm har man haft bråda dagar länge. Vid årsskiftet var det meningen att alla hästar, oavsett ras, skulle ha ett så kallat hästpass, men på grund av att många ansökningar kommit in för sent så har man inte hunnit behandla alla. Avelsföreningarna som utfärdar passen fick därför dispens till första juli.

Islandshästförbundet har till och med fått anställa extra personal för att hinna behandla alla ansökningar i tid, men är ändå osäkra om de hinner färdigt i tid.

- Vi är två heltidsanställda just nu och så är det fem som jobbar extra, säger Magdalena Hoveklint som jobbar på kansliet.

- Om det bara var att utfärda passen så vore det inget problem, men det är så många moment för dem som skickar in ansökningarna och det gör att det saknas material så att man får begära in mycket handlingar och då tar det längre tid. Så då kan man känna stressen byggas på när man ser kartongerna stå här inne på kontoret.

Anledningen till att alla hästar ska ha ett pass är att när de går till slakt så ska slaktaren veta exakt vilka mediciner hästen har ätit under livet. Dessutom ska det finnas uppgifter om ägare, ras och utseende. Det här är en EU-bestämmelse.

Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för att alla hästar har ett pass den första juli. Men Kerstin Edeen, länsveterinär hos länsstyrelsen, säger till P4 Västmanland att man inte kommer vara allt för stränga i sina kontroller.

- Vi kommer inte ens att göra regelrätta tillsyner, säger hon.

Den enda påföljden för hästägaren blir att djuret inte kan gå till livsmedelsproduktion efter slakt, utan blir kadaver med en gång.

På islandshästförbundet har man många av sina drygt 20 000 hästar kvar att utfärda pass till.

- Vi har väl upp till 7000 passansökningar som ligger, men vi har som mål att kunna utfärda de passen som vi fick in före årsskiftet, eftersom det är dem vi har skyldighet att utfärda före första juli, säger Magdalena Hoveklint.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".