"Miljöskatt på flyget behövs"

I regeringens vårbudget, som presenterades idag, finns bland annat en fråga som direkt berör Västerås. Det gäller flygskatten, som ska bli 94 kronor per resa för resor inom Europa och 188 kronor utanför Europa.

Flygbolaget Ryan Air har tidigare sagt att man kommer att sluta flyga från Västerås, om flygskatten införs, något som hotar hela flygplatsens verksamhet.

Men den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Karin Thorborg från Västerås, som varit delaktig i budgetförhandlingarna, försvarar flygskatten:

- Flyget är för närvarande det transportslag där utsläppen ökar mest, men man har alltså varken några miljöskatter eller bränsleskatter på flyget - och jag tycker att har man det på andra transportmedel, ska man också ha det på flyget, säger hon.  

Karin Thorborg säger vidare att det är tråkigt för Västerås del om kommunen blir utan flygplats, men att hon hoppas på en utbyggnad av tågtrafiken till Arlanda istället.

Det är ännu oklart exakt när flygskatten kommer att införas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".