De "ekologiska" hönsen får stanna inne i vår

KRAV-ägg trots utegångsförbud

Snart skulle det ha varit dags för länets äggproducenter att släppa ut de höns som lever ekologiskt och värper KRAV-märkta ägg.

Men i år blir det annorlunda - hönsen har utegångsförbud på grund av fågelinfluensan.

- Men KRAV-märkningen påverkas inte alls av det, säger Henrik Larsén på Springsta Säteri utanför Västerås.

KRAV-märkningen påverkas inte av att hönsen inte får vara ute. Anledningen är att Jordbruksverkets utegångsförbud är tillfälligt. Man vet inte hur länge det kommer att gälla och tillåter därför ett undantag från reglerna för KRAV-märkning.

Henrik Larsén på Springsta Säteri utanför Västerås har 28 000 höns, varav 13 000 lever ekologiskt.

Han berättar för P4 Västmanland att det finns fler faktorer i kraven, som är till för att ge KRAV-hönan ett mer naturligt liv:

- Dels har hon tillgång till dagsljus, hon får ett ekologiskt svenskproducerat foder, hon har mer utrymme än andra höns, hon har tillgång till sandbad och ströbädd och tillgång till grovfoder under dagen.

Hönorna sover på sittpinnar och börjar dagen med att äta och värpa sitt ägg i värpredet. Senare på dagen är hon i ströbädden och sprätter och pickar.

Grovfodret, som på Springsta Säteri är hö, är till för att hönsen ska ha något att sysselsätta sig med.

Om utegångsförbudet för värphönsen blir långvarigt eller permanent, tror Henrik Larsén att han och andra måste bygga helt in-nätade rastgårdar för att hönsen ska få komma ut, och det kan bli en dyr investering.

Han berättar att han redan har ett hönshus med en sådan lösning, en vinterträdgård, och att det förstås är den bästa lösningen. Att göra det på alla hönshus blir ett stort projekt, berättar han.

Men han tror inte att en sådan utveckling skulle leda till att producenterna slutar med KRAV-höns:

- Nej, det tror jag inte. Det här är ju en ganska liten del av produktionen; ungefär sex procent av Sveriges värphöns lever ett ekologiskt liv.

- Vi som producerar de äggen är ju besjälade av att hönorna ska ha det så bra som möjligt.

- Jag tror också att konsumenterna har förståelse för detta, att det finns så många andra värden i en ekohöna, säger Henrik Larsén till P4 Västmanland.

Och hönsen märker att det är något annorlunda i år, och de gillar inte att de inte få gå ut:

- De hönsen vi tittar på nu de var ute hela förra sommaren, och det är klart de märker ju nu när dagarna blir längre att det närmar sig utevistelse.

- På morgnarna efter att vi packat äggen då står de alltid vid dörrarna och väntar, så de kommer säkert att tycka det är konstigt att de inte får går ut, säger Henrik Larsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".