Inget betalt för sommarjobbande ungdomar

Ungdomar som vill sommarjobba som guider på Strömma Kanalbolaget måste genomgå en längre utbildning för att få arbete - men utan lön. Bolaget ordnar bland annat räkkryssningar på Mälaren och dagsturer från Västerås till Birka.
Nina Gamlin, personalansvarig på Strömma Kanalbolaget, medger att ungdomarna inte får betalt. - Men vi anser att de kan ha nytta av vår utbildning på andra ställen också, säger hon. De sommaranställda ungdomarna på Strömma Kanalbolaget är långt ifrån ensamma om att bli utan betalning för sin utbildning. Problemet är vanligast bland hotell- och restaurangjobb, men existerar inom alla branscher. På LO:s sommartelefonjour får man dagligen samtal från ungdomar med liknande problem. - Självklart ska ungdomarna ha betalt för introduktion eller utbildning till sommarjobb, säger Sara Fröding jobbar på LO:s sommartelefonjour.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".