"I moderaternas Sverige behövs inga socialbidrag"

Så kommenterar moderatledaren Bo Lundgren Västerås Stads kritiserade policy att minska familjers socialbidrag när ungdomar får egna inkomster av sommajobb.
- Detta är en typisk fråga när man har en socialdemokratisk regering; lösningen är förstås att se till att familjerna har så mycket kvar efter skatt att de klarar sig, och att de har jobb - då behövs inga socialbidrag, säger moderatledaren, idag på besök i Västerås och Arboga, till P4 Västmanland. Fler än 44 000 barn i åldrarna 13-17 år lever i familjer med socialbidrag. I borgerligt styrda Stockholm till exempel, kommer 14 procent av barnen från familjer som är beroende av socialbidrag. Knappt hälften av kommunerna, i en enkätundersökning gjord av Rädda Barnen, anser inte att barnen ska ha någon försörjningsplikt - däribland Hallstahammar, Norberg och Sala. Men Västerås och Köping, och till viss del Heby och Arboga, reducerar socialbidraget efter barnens inkomster, enligt Rädda Barnens undersökning. Detta trots att Rädda Barnen anser att detta strider mot FN:s barnkonvention, som säger att barn inte får diskrimineras eller bestraffas på grund av familjens ställning. Rädda Barnens generalsekreterare Annika Åhnberg vill nu ha en ändring i socialtjänstlagen för att få stopp på det hon anser vara diskriminering. Men det tycker inte moderatledaren. - Rädda Barnen borde istället se till att föräldrarna slipper socialbidrag, säger Bo Lundgren till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".