Kungsörförälder: "Kommunen får skylla sig själv"

Det är inte elevernas fel att de väljer en friskola i Esklistuna i stället för kommunala skolan i Kungsör, utan kommunen får skylla sig själv.

Det menar en av föräldrarna till en av 14 grundskolelever som valt att börja i höst på en friskola i Esklistuna istället för att gå i den kommunala skolan.

Att eleverna gjort det här valet beror på beslutet att lägga ned Karlaskolan, menar Eva Klang mor till Elin som i höst börjar i Esklistuna:

-Valet som föräldrarna har gjort, att flytta sina barn, det har de bäddat för själva. Det är inget lätt beslut att ta men det är i det här sammanhanget är det ett bättre beslut att flytta barnen, säger Eva Klang till P4 Västmanland.

Ja, i morse berättade vi i nyheterna hur elevflykten drabbar den kommunala skolan i Kungsör. I höst ska 14 grundskolelever börja på den internationella friskolan i Eskilstuna och då måste Kungsörs kommun betala för skolgången, som kostar nästa en miljon kronor. Och det här får drastiska konsekvenser för den kommunala skolan menar Ingvar Fundin, chef för barn- och utbildningsförvaltningen:

- Ja, det är naturligtvis förödande för vår ekonomi som inte är speciellt god sedan tidigare. vi får väl se om det blir nya sparbeting som väntar runt hörnet men vi har ju faktiskt också andra behov som vi skulle behöva lägga resurser på, säger Ingvar Fundin till P4 Västmanland.

Och föräldern Eva Klang reagerar starkt på Ingvar Fundins uttalande. Hon menar att kommunen lägger skulden på barnen och föräldrarna:

- Visst. Jag förstår att han säger så för så är ju fallet. Det kommer att bli mindre pengar kvar för barnen i Kungsör, tyvärr, men samtidigt som skolchef måste man börja tänka efter varför väljer de här familjerna att flytta sina barn till Esklistuna. Vad är problemet? Och samtidigt så kan man inte som skolchef blunda för ett problem som man är väl medveten om att det finns. Och det är att Centralskolan inte fungerar bra och att stora flertalet av föräldrargrupperna vill ha Karlaskolan kvar som mellanstadieskola, säger Eva Klang, förälder till en av eleverna på Karlaskolan i Kungsör.l

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".