Många underkända elever i Heby

Resultaten i de nationella proven för Heby kommuns femteklassare är en dyster läsning. I flera klasser är det fler som är underkända än godkända i något ämne.
Ett långsiktligt mål för skolan i Heby kommun är att alla elever skall lämna grundskolan med godkända betyg i de tre kärnämnena, svenska, engelska och matematik. Så står det i Barn- och utbildningsnämndens mål för verksamheten. Men man har långt dit. Det avslöjar femmornas nationella prov i de tre ämnena. Av de sju mellanstadieskolorna man har i kommunen ligger de flesta långt ifrån målet. Det är snarare regel än undantag att mellan 20 och 30 procent av eleverna underkänts. Mest oroväckande är att man på en skola fick nästan 40 procent av femmorna underkända i svenska språket. Tittar man bakåt på tidigare nationella prov för femmorna, kan man notera att på en skola fick 50 procent underkänt i matematik, men det var då endast två elever som deltog i provet det året. En lyckades och en misslyckades. Bottennoteringen har en femteklass i fjolårets nationella prov, där en skola noterade 60 procent underkända i engelska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".