Ingegerd Palmér, rektor vid Mälardalens högskola

Högskolan ger inte upp hoppet om mer forskning

I dag och i morgon träffas ledningen för Mälardalens högskola för att diskutera hur en eventuell sammanslagning med Örebro universitet kan se ut.

För sedan regeringen har sagt nej till att högskolan kan bli universitet så finns det bara en framkomlig väg om man vill ha mer forskning - och det är mer samarbete.

- Vi kan inte fortsätta som vi gör i dag att gå runt med mössan i hand och fråga om våra doktorander får vara med och utbilda sig på Karolinska eller Uppsala eller var det nu kan vara, säger Ingegerd Palmér, rektor för Mälardalens Högskola.

Hon hoppas att man kan fatta beslut om ett eventuellt samgående med Örebro Universitet nästa sommar. En förutsättning är att de tre orterna Västerås, Örebro och Eskilstuna är överens om vilka utbildningar som ska anordnas på vilken ort.

Till att börja med kommer de tre orterna att göra var sin Campusortsutredning. De ska komma fram till vilka verksamheter som kan ha kraft att leva långsiktigt.

- Sedan måste vi antagligen jämka ihop det. Men jag har själv för mig att grundläggande utbildningar som sjuksköterska eller lärare ska finnas på alla tre ställena. Sedan kan man få flytta på sig om man vill ha fördjupning som inte finns på den egna orten, säger Ingegerd Palmér.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista