Våren kan värka för en del. Björkpollensäsongen är här!

Björkpollen ger högtryck på Humlan

Våren är ju här nu och på apoteket Humlan i Västerås har man börjat märka att björkpolleninvasionen är på gång.

Inger Lethagen jobbar på Humlan.

- Jag tycker att nu börjar det märkas att folk handlar, mest då på egenvårdssidan där man handlar utan recept, och där är det ju stor efterfrågan.

- Men jag tror att också på receptsidan kan man se att folk besöker läkare efter att ha kollat igenom sina förråd, säger Inger Lethagen.

Det är först senaste veckan som vårvärmen har nått landet på allvar och det är ju med våren som björkblomningen kommer. Just nu kan man mäta stora mängder björkpollen här i vårt område. Enligt pollenprognosen på Apotekets hemsida kommer de vara höga till mycket höga närmaste veckan.

Sabrina Palmlöv är pollenallergiker, men hon brukar ta det lungt och inte hamstra medicin.

- Nej, det brukar jag inte göra. Ibland går det ganska bra. Och jag försöker att inte använda så mycket som möjligt, men ibland går det ju inte så då måste man ju köpa. Men jag brukar inte hamstra.

Vad är du allergisk mot?

- Mot björk och hassel.

Och hur känner du av det?

- Det kliar i ögonen och så blir jag snuvig och nyser. Och i och med att jag får astma så täpper luftrören igen ibland, säger Sabina Palmlöf, kund på apoteket Humlan i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista