"Meken" i Arboga renoveras för konserter

Det gamla nedlagda gjuteriet på ”Meken”-området i Arboga kan komma att bli ett centrum för konst- och hantverk, och konsertverksamnhet, det hoppas nybildade föreningen ”Mekens vänner”.

Som en start på det hela ska en stor konsert hållas med kör och orkester och Jan Malmsjö som solist redan den 20 maj, men då måste först lokalen rensas och saneras ordentligt.

Enligt initiativtagaren Göran Staxäng kommer det att gå vägen.

- På fem arbetsdagar kommer lokalen att vara rensad, rengjord. Vad vi behöver göra sedan är att täcka för trasiga fönster, se till att det inte finns farliga föremål i taket som kan falla ner på en publik ( ... ) så vi talar om i princip två veckor från fullständigt förfallet till att vi kan ha en konsert, säger Göran Staxäng.

På konserten i Meken den 20 maj blir det stor kör och orkester, och Jan Malmsjö som en av solisterna. Göran Staxäng och de andra i föreningen ”Mekens vänner” hoppas på många fler konserter framöver. Dessutom ska lokalen kunna bli ett konst- och hantverkscentrum, där man också skulle kunna ha utställningar, mässor och konferenser.

Men för att det ska kunna bli verklighet måste det till mycket pengar, och framöver kommer föreningen försöka bearbeta sponsorer, kommun, länsmuséet, EU och andra som kan tänkas kunna bidra.

Folkpartisten Göran Edlund som är med i nybildade ”Mekens vänner” hoppas mycket på planerna, och han ser det som väldigt viktigt att bevara gjuteriet.

- Meken är en del av Arbogas själ, en själ som består av bland annat järnhantering. Och gjuteriet som vi nu talar om har varit en viktig del i den järnhanteringen, säger Göran Edlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista