Ceremoni vid sk Rysstenen imorgon

Imorgon söndag invaderas karmansboskogarna av ryssarna. Det är en mycket stor deligation på närmare 70 personer inklusive en gosskör från den ryska ambassaden i Stockholm som kommer till den sk Rysstenen för att bland annat lägga ner blommor.

Och som vanligt är det familjen Barbro och Yngve Gunnarsson som håller i det hela. De har sedan årtionden forskat i Krampenlägret där många hundra ryska krigsfångar fanns under delar av kriget. Men aldrig har de trott att de skulle få en sådan här rysk kontakt.

- Nej vi var snarast oroliga för att ryssarna skulle ta illa upp för att vi rotade i deras landsmäns historia. Men idag är relationen mycket god och från den ryska ambassaden har man försäkrat att man varje år ska komma hit för att hedra sina landsmän, berättar Yngve Gunnarsson till P4 Västmanland.

I morgon söndag klockan 12 vid Rysstenen kommer personal från UD att finnas liksom Västmanlands landshövding Mats Svegfors och kommunalrådet i Skinnskatteberg, Måna Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista