Lyckad vårdavdelning testar nya arbetsmetoder

Den medicinska akutvårdsavdelningen - MAVA - i Västerås har hittills lyckats väl med sina mål. I dag skriver man ut mellan 75 och 80 procent av patienterna inom tre dygn. Målet är 75 procent, det säger sjuksköterskan och avdelningschefen, Katarina Holmström Engevik, till P4 Västmanland.
MAVA startades i höstas och tar hand om de patienter som slussats vidare från akuten. Bakgrunden till MAVA är att de vanliga vårdplatserna inte räcker till. Varje år ökar antalet patienter som kommer till akuten för att sen läggas in på medicinavdelningen med 4 procent. Men vårdplatserna ökar inte i samma takt. På MAVA arbetar 45 personer på ett sätt som är unikt för Västmanland. Någon MAVA har inte funnits tidigare, men det finns också fler nyheter; man samarbetar med kommunen så att gamla som får vård kan skickas hem när de är färdigbehandlade efter tre dagar, och planerar hemkomsten tillsammans med kommunens biståndsplanerare och inte som det tidigare varit, när det passat hemvårdens planering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".