Lantbrukaren Gustaf Kihlin på gården Hallstaberg

Lugnare igen på gård smittad av galna-ko-sjukan

Livet börjar återgå till det normala på gården Hallstaberg utanför Västerås, där Sveriges första och enda fall av galna-ko-sjukan upptäcktes i mars i år.

Den femte april hävde Jordbruksverket sin spärr mot gården, så nu får man köpa och sälja djur igen.

Nu väntar arbetet med att få ersättning från staten, berättar lantbrukaren Gustaf Kihlin.

- Ja, vi är ju fortfarande första BSE-gården i Sverige, det kommer vi väl aldrig att bli av med. Men utöver det så handlar det om att få ersättning från staten för djuren, förlorad arbetstid, djurtransporter och så vidare, säger Gustaf Kihlin.

Gustaf Kihlin vet inte riktigt vad ersättningskravet kan landa på, men de fyra djuren som avlivades var värda 15 000 till 20 000 kronor. Arbetstid, möten, djurtransporter och så vidare kan bli svårare att värdera, men Gustaf har fört dagbok över allt som hände de där dagarna i mars.

Enligt jordbruksverket ska man ersätta till 100 procent vad en lantbrukare förlorar vid fall av BSE. Hur det hela slutar återstår att se, eftersom det här ändå är det första och enda fallet av BSE i Sverige.

Man har inte lyckats spåra hur kon Skrållan smittades av BSE, och kommer troligen aldrig att göra det. Gustaf Kihlin berättar att man försökt spåra foder inte bara i Sverige utan även i Danmark, utan framgång. Därför har Jordbruksverket klassat kons sjukdom som ett spontanfall eller en mutation, något som hänt några få gånger i andra länder. Det är också därför man nu hävt avspärrningen, eftersom man inte kommer längre i utredningen och den måste läggas ner.

Gustaf Kihlin är trots allt optimistisk och ser det som hände som en viktig lärdom för framtiden. Något som han inte räknat med var det stora stödet från allmänheten under den jobbiga tiden.

Nu tänker Gustaf Kihlin och hans bror Roberth på framtiden och de vill utveckla verksamheten. Gustaf konstaterar också att det har varit bra att inte vara ensam i det här.

- När allt har lagt sig och media har åkt hem, har man ju mycket funderingar som rullar i huvudet. Det har ju varit väldigt värdefullt att kunna prata med varandra om hur det har varit och vad som ska hända, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista