Myggen förstörde midsommaren

En kvinna med sommarstuga utanför Tärnsjö fick nog av myggen när barnbarnet fick föras till sjukhus med allergichock. Nu kräver kvinnan, i ett brev till Heby kommun, att man omedelbart sprutar mot myggen.
Det är ett dystert brev som kvinnan skickat till Heby kommun. Trots att hon haft stugan i Ljusbäck, strax väster om Tärnsjö samhälle ut mot Dalälven i 18 år så verkar tålamodet nu vara slut. Uppgiven konstaterar hon att det blir en sommar inomhus med myggtabletter i eluttagen. För ute går det inte att vara, visar midsommarhelgens upplevelser. Då hade hon besök i stugan av ett barnbarn. En treåring som man till slut tvingades köra till Sala lasarett för att få behandling mot en allergichock. Pojken har uppsvullen, röd över hela kroppen och lymfkörtlarna var stora som pingpongbollar. Ett myggbett på kinden dagen efter gjorde att han såg ut som han fått påssjuka. Nu konstaterar järfällakvinnan att om det inte blir någon besprutning mot mygg i år tvingas många äldre sitta ensamma utan besök av sina barnbarn. Även övriga barn i trakten tvingas vara inne för att inte bli sjuka av alla myggbett. Någon möjlighet att sälja stugan för att komma bort från myggterrorn finns inte, konstaterar hon. En granne har i flera år försökt sälja sitt hus utan att lyckas. Men kvinnans förhoppning att få en besprutning mot myggen genomförd nu dagarna, innan storsemestern grusades direkt. - Det är för sent, det måste ske innan myggen blir mygg utan bara är larver, konstaterar Gunnar Ernström som leder myggprojektet, i ett e-brev till kvinnan idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".