Nya metoder mot hedersrelaterat våld presenterade

Sedan 2003 får länsstyrelserna i Sverige pengar från regeringen för att jobba förebyggande med hedersrelaterat våld.

Som en del i länsstyrelsen i Västmanlands arbete mot hedersrelaterat våld, hålls det idag konferens i Västerås där man presenterar två projekt i länet som startat med de här pengarna och som har blivit framgångsrika och nu får pengar för att fortsätta.

De cirka 150 åhörarna i Kyrkbacksgården i Västerås får bland annat höra Ann Avdic, som är samordnare för ett projekt i Köping, berätta att sen man började i höstas har man lärt sig om problem som man förut knappt visste att de fanns.

- Jag tror man ser det på ett annat sätt nu, man ställer andra frågor för att ta reda på vad det är fråga om egentligen. Det är ju inte alltid det är hedersproblematik, men det gäller ju att se det. Det tror jag de är mycket bättre på nu, säger Ann Avdic.

I Köping är man fem personer som jobbar i projektet, bland annat en skolsköterska och en diakon. De första månaderna gick åt till att utbilda sig, bland annat har man haft mycket kontakt med Fryshuset i Stockholm. Man har satt ihop en broschyr som tar upp hedersvåld som ska ges till niondeklassarna om några veckor. Då ska man också ha diskussioner på temat. Man har också startat en jourtelefon och i framtiden vill man jobba mer med attitydförändringar hos både svenskar som kommer ifrån och de som inte kommer ifrån så kallade hederskulturer.

- Sjuksköterskan som är med berättade att för några år sen gjordes en utredning och man kom fram till att cirka 70 flickor levde i farozonen för hedersrelaterat våld i Västmanland och på hennes skola hade man rapporterat att det var ett par fall. Idag tror hon att det är många fler, och det är ju för att hon har bättre verktyg att se det, sägger Ann Avdic.

Claudia Bruschi är projektledare för det andra framgångsrika projektet som presenteras idag. Det är integrationsenheten på Västerås Stad som har startat föräldrarcirklar på temat att leva i skilda världar. Det handlar om att barn och föräldrar i invandrarfamiljer många gånger lever i helt skilda världar, när barnen tar med sig nya intryck och lärdomar hem som föräldarna inte har fått och inte vet hur de ska hantera. Ofta uppstår konflikter om vardagliga problem, och många av de föräldrar som varit med i cirkeln har själva efterlyst någon typ av stöd i att hantera sådana problem. Till hösten startar man igen med fler deltagare och de som var med i höstas uppskattade cirklarna och har haft nytta av dem, säger Claudia Bruschi:

- Jag har suttit med och hört när föräldrar har haft diskussioner med till exempel dagispersonal, och då hört att de använder sånt som vi har tagit upp i cirkeln och diskuterat, och det känns ju jättebra. Att de har uppskattat vad de lärt sig och tycker att de kan använda det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista