Cirkus och datorer hjälper funktionshindrade

I Aros Congress Center i Västerås sätts de funktionshindrade barnen och ungdomarna i centrum idag och imorgon när ”Kvalitetsdagar för svensk barn- och ungdomshabilitering” arrangeras.

600 från hela landet som jobbar inom vården får lyssna på föredrag och utbyta tankar. Årets teman är ”evidens”, alltså att vården ska bygga på beprövad erfarenhet och ”delaktighet”. En av programpunkterna var att unga funktionshindrade berätta om sina erfarenheter av habilitering. Och enligt rullstolsburne Mattias Ahlén brister detta med delaktighet många gånger.

- De pratade över huvudet på mig när jag var yngre. Jag fick inte vara delaktig i beslut om träning, hur jag ska klä på mig byxorna på rätt sätt. Jag borde veta min kropp bäst och hur jag gör saker bäst.

Hur har omgivningen reagerat när du sagt ifrån?

- De har varit mest chockade faktiskt. Det handlar väl mest okunnighet, säger Mattias Ahlén.

Kvalitetsdagarna arrangeras av bland andra landstingen i Dalarna, Gävleborg, Uppsala län och Västmanland. Elisabet Pettersson på landstinget Västmanland är en av de som stått för planeringen berättar varför konferensen behövs.

- Det pågår mycket utvecklingsarbete för habiliteringsverksamhet runt om i landet och var tredje år samlas all personal för att dela med sig av sina erfarenheter och forskningsprojekt.

- Man tittar mycket på alternativa behandlingsmetoder än de traditionellt sjukgymnastiska. I Skåne till exempel jobbar man med cirkusträning som en del i rehabiliteringsarbetet. Och datorer är väldigt vanliga som hjälpmedel, säger Elisabet Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista