Bilar kör snart på etanol från Västmanland?

Etanol ger jobb till lantbruket i Sala/Heby

Startskottet har gått för etanolfabrik i Sala/Heby, och nu vill intressenterna få in anbud. Fabriken med kringleverantörer kan ge mellan 200 och 300 jobb i Sala/Heby.

- Användningen av etanol ökar ju väldigt mycket från månad till månad, säger Kenneth Mårtensson, VD för Sala/Heby Energi, som är en av intressenterna bakom de här planerna.

Sala/Heby Energi, tillsammans med LRF kommungrupp, Hushållningssällskapet Västmanland och Sala Sparbank står bakom den här etanolfabriken som man hoppas ska kunna tas i drift om två-tre år.

Då vill man producera etanol, som gissningsvis kommer att bli allt vanligare i vardagen om några år. Allt fler tankar ju sin bil med etanol till exempel. Kanske framför allt för lantbrukarna blir en sådan här fabrik ett uppsving.

- För lantbruket i den här regionen är det naturligtvis gynnsamt att få avsättning för produkterna i närområdet. Och den biprodukt som man får vid produktionen är användbar som ett bra djurfoder, säger Henrik Lilje, Hushållningssällskapet Västmanland.

Biprodukten kallas Drank och kommer även den att kunna säljas. Tillsammans med etanolförsäljningen tror man på tillräckligt med intäkter för att få verksamheten att gå runt. En investering i en etanolfabrik kan kosta cirka tvåhundra miljoner kronor, gissar man idag. Men projektet kan naturligtvis fortfarande gå i stöpet om de anbud som ska vara inne i augusti visar sej bli alldeles för dyra.

- Ja det kan det naturligtvis göra givet att priserna ligger alldeles fel. Men vi tror att vi har en ganska bra bild av vad en sådan här anläggning kan kosta att uppföra, säger Henrik Lilje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista