Väpnad fritagning i Västerås

(Uppdaterat kl 18.10)

De män som fritog en misstänkt 52-åring från en förhandling i Västmanlands tingsrätt i Västerås under fredagen är fortfarande på fri fot.

Två maskerade män beväpnade med automatvapen trängde in i en tingssal, där det pågick en omhäktningsförhandling i ett stort narkotikamål.

Polisen bedömer att männen är mycket farliga.

De beväpnade männen gick vid 11.30-tiden på fredagen in i tingsrätten, förbi receptionen och upp till andra våningen, där förhandlingen pågick i en tingssal.

Åklagaren och flera andra personer i rättegångssalen fick vapen riktade mot sig.

Ingen skottlossning ägde rum, och ingen person skadades fysiskt.

Mannen som fritogs, en 52-årig man från Stockholm, misstänks vara huvudman i en knarkhärva. Han är misstänkt för att ha smugglat 20 kilo amfetamin från Holland i en specialpreparerad bil.

De båda männen var, enligt polisen, maskerade med huvor och kepsar, och bar automatvapen. De uppges vara 165-170 centimeter långa och smalt byggda.

Huvorna ska de ha dragit på sig först inne i tingssalen.

De tre männen sprang sedan ut ur tingsrätten och in i en väntande bil.

- Den bilen anträffades vid 13-tiden utanför McDonalds på Erikslund, vid den västra infarten till Västerås, säger polisens informationsansvarige Ulf Palm till P4 Västmanland. 

Vittnen har där uppgett att de sett en mörk, troligen svart, Saab 9000, försvinna i hög hastighet från platsen vid 12-tiden. Registreringsnumret slutade enligt vittnena på siffrorna 404.

Polisen har upprättat flera vägspärrar runt om Västerås i jakten på fritagarna.

- Vi har skickat ut rikslarm, vi har vägspärrar och vi bedriver det man kallar ”inre” spaning, alltså vi kollar register osv, säger Ulf Palm.

Enligt Ulf Palm spanar man efter fyra personer; en som körde flyktbilen, de två beväpnade fritagarna och den fritagne mannen.

Männen bedöms vara farliga:

- Ja, mycket farliga. Det här är ju oerhört allvarligt.

Hur kunde de komma in i tingsrätten med vapen, finns det inga kontroller?

- Nej, normalt sett så gör det inte det. Det görs en hot- och riskbedömning. Normalt sett så är inte rättegångar eller häktningsförhandlingar bevakade speciellt, säger Ulf Palm till P4 Västmanland.

Stämningen på tingsrätten i Västerås är tryckt, och man har hållit ett krismöte.

Lagman Per Kjellsson, chef för Västmanlands tingsrätt, säger att det första gången någonting liknande hänt i Västmanlands tingsrätt.

- Det inträffade är oroligt och omskakande, säger Kjellsson till P4 Västmanland.

- Det är en nästan unik händelse, och många har tyckt det är obehagligt. Företagshälsovården har varit här och haft krisbearbetning.

Kjellsson berättar att man inte har någon som helst inpasseringskontroll i tingsrätten i normalfallet, men att - om polis eller åklagare får tips om en hotbild - tingsrätten i så fall kan fatta beslut om inpasseringskontroll.

- I det här fallet så fanns det ingen sådan hotbildsanalys, och då är det fritt tillträde för vem som helst, säger lagman Per Kjellsson till P4 Västmanland.

Det är polisen som gör hotbildsanalyserna, inte tingsrätten.

Även Åklagarkammaren i Västerås har haft ett möte för sin personalen under fredagen för att tala om det inträffade.

Tingssalen har varit avspärrad för teknisk undersökning.

Lagen om säkerhetskontroll vid domstolsförhandlingar

  • Säkerhetskontroll får genomföras om det finns anledning att befara att det i en domstols lokaler kan komma att förövas brott som innebär en allvarlig fara för någons liv, hälsa eller frihet eller för omfattande förstörelse av egendom.
  • Säkerhetskontroll beslutas av domstolens chef eller annan lagfaren domare i samråd med polis och i vissa fall med åklagaren.
  • Kontrollen avser inte domstolens anställda eller nämndemän och andra som infinner sig i domstolens lokaler på grund av utövning av allmän tjänst eller offentligt uppdrag och inte heller advokater.
  • Säkerhetskontroll genomförs av polis och i vissa fall med hjälp av ordningsvakt.
  • Den som inte underkastar sig säkerhetskontroll ska vägras tillträde till domstolens lokaler.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista