Nytt museum på gång i Arboga

Ett nytt museum håller på att skapas på Åsby industriområde i Arboga. Det är en bit Arbogahistoria som visas upp - försvarsteknik som till stor del utvecklats i Arboga genom åren.

De som arbetar med muséet är nära 70 pensionärer där de flesta tidigare arbetat med teknik åt försvaret inom CVA, Centrala Flygverkstaden i Arboga som det hette tidigare, idag har SAAB övertagit verksamheten.

Egentligen är det två museum, ett mindre på plats på Åsby och ett större, på en hemsida på internet.

Den rent fysiska utställningen görs åt SAAB på Åsby industriområde. Här ska främst mät- och testteknik som utvecklats i Arboga åt försvaret visas upp.

Olika företag har hållit i verksamheten genom åren, från början, på 40-talet, var det CVA, Centrala Flygverkstaden i Arboga, så det finns en lång tradition på orten när det gäller mät- och testteknik, berättar Stig Hertze, en annan av medlemmarna i Arboga Elektonikhistoriska Förening, AEF, som man kallar sig. Han visar inte prov på någon falsk blygsamhet när han berättar:

- Inom test- och mätteknik och speciellt på autotestsidan, där var vi ledande i Europa sannolikt under ett antal år, säger Stig Hertze.

Men det rent fysiska muséet är inte det stora projektet för föreningen. Det är ett virtuellt museum på internet, där det ska finnas foton av mätinstument och annan teknik, plus en mängd fakta och berättelser från dem som själva var med och utvecklade tekniken.

Föreningens medlemmar är alltå nära 70 pensionärer och föreningen fyller en stor social funktion, man har roligt när man träffas.

- Effektiviteten överstiger aldrig 50 procent, och det bör den inte göra i sådana här sammanhang. Vi har en hel del värmlänningar i föreningen och därmed går det mycket tid till historier, säger Stig Hertze.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista