Ett nytt projekt i Västerås ska få barn att börja röra på sig och spontanidrotta.

Projekt ska få ungdomar att röra sig

I sommar görs en satsning i Västerås för att få ungdomarna att röra på sig och börja spontanidrotta.

Try-it är ett nytt projekt där en rad organisationer jobbar ihop och under två sommarveckor erbjuder ungdomarna att prova på olika sporter.

- Det här kommer lyckas för att vi är många som gör en bra grj tillsammans, säger Karin Sällberg en av de som står bakom projektet.

Dans, fotboll, hockey, handboll, innebandy och basket. Try-it-projektet där barn och ungdomar åldrarna 10-15 år får prova på olika idrotter är förlagt till tre olika områden i Västerås.

Det handlar om Bäckby-Skälby, Hammarby-Råby och Önsta-Gryta områden.

- Det vi ser i de här områdena är att vi har lite lägre förningsanknytning. Vi har många barn och ungdomar som har problem att ta sig till föreningar som är centrala i stan, säger Karin Sällberg.

En av föreningarna som är med i samarbetet är IK Franke och Tomas Hellström som representerar klubben välkomnar projektet.

- Jag tror att det här kan bli väldigt bra och det vore fantastikst om det även kan fortsätta. Annars kommer det kännas som att det är en engångsgrej så jag tror man behöver ha en uppföljning, säger han.

Och en uppföljning av projektet är planerat enligt Karin Sällberg.

- Vi kommer ha ett system där vi kommer att se vilka idrotter som barnen har intresserat sig mest för. Och senare kommer vi ta kontakt med barnen och deras föräldrar för att aktivt erbjuda dem att komma till en förening.

När det gäller ledarbiten är det tänkt att föreningarna ska ta fram ledare från de egna leden som kommer få utbildning genom Sisu och får de här prova på-veckorna som sommarjobb. Finansieringen står Västerås Stad för.

Partners i projektet Try it

Dansklubben Marionetterna, Gideonsbergs IF, IK Franke, Västerås Basket, VIK Hockey, VSK Fotboll, Västerås Handboll, Västerås Innebandy, Sisu idrottsutbildarna, Västerås Stad och proAros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista