Polis kartlades av fånge

En fånge på en svensk anstalt har ägnat sig åt att kartlägga svensk polis genom att från sin cell begära ut uppgifter från polisen.

Enligt tidningen Expo handlar det om en man som är kopplad till högerextrema rörelser å som dömts för skadegörelse i Västmanland och Sörmland som har lyckats få ut hemliga uppgifter från polisen.

Thord Modin, chef för Rikskriminalpolisens underättelsetjänst säger dock att de uppgifter som nämns i artikeln är öppna för vem som helst att ta del av.

- De uppgifter som nämns i artikeln är offentliga uppgifter. I det här fallet handlar det om antal poliser, hur många polisbilar som finns i ett distrikt, hur många vapen som finns, och det är ju offentliga uppgifter, och det kan vi inte neka, säger Thord Modin. Lika stor rätt Är det fråga enbart om sådana uppgifter, det som är tillgängligt för oss alla, så är det inget märkligt i att polisen lämnat ut dem. Det har en fri medborgare eller en fängslad medborgare lika stor rätt till.

Enligt tidningen Expo, en tidning som ägnar sig åt kartläggning av högerextrema grupper, ska det handla om uppgifter om hur många poliser som arbetar var och när, hur många polisbilar som finns var, hur många som har tillgång till tjänstevapen, polisens bemanning och annat. Det ska enligt Expo handla om tusentals dokument som har begärts ut och som i vissa fall också har lämnats ut. Har hänt tidigare Och det har hänt förut.

- Första gången jag stötte på det var väl en femton år sedan, och sedan har det upprepats med jämna mellanrum, där man försöker kartlägga polisens resurser och kapacitet. En del har gjort det för att kunna visa andra, kriminella oftast, att de har kunskap och kanske försöka sälja den, säger Thord Modin.

- Andra gör det för att kartlägga polisen för att den dag när de kommer ut från fängelset, vill man kunna begå brott utan att bli upptäckt av polisen, säger Thord Modin, chef för Rikskriminalpolisens underrättelsetjänst. Hemliga eller inte Knäckfrågan är om uppgifterna som lämnats ut är hemliga eller inte. Enligt Expo ska det handla om hemliga uppgifter som lämnats ut efter en begäran per e-post från ett hotmail-konto. I e-brevet ska ha uppgetts att begäran kom från en anställd hos säkerhetspolisen Säpo. Tidningen lutar sig mot en anonym källa på Säpo, och brev från Säpo till polisen där de ska varna för en begäran om sekretessbelagt material från just ett hotmailkonto. Anders Thornberg, informationsdirektör på Säpo vill inte kommentera den undersökning av ärendet som pågår.

- Säkerhetspolisen kommenterar aldrig några operativa frågor över huvud taget, så vi har inga kommentarer till de uppgifterna, säger Anders Thornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista