1 av 2
Det anonyma brevet
2 av 2
Den första flyktbilen hittades på Erikslund i utkanten av Västerås

Anonymt brev hett spår efter fritagning

Ett anonymt brev är just nu polisens hetaste spår i spaningarna efter den 52-årige man som i förra veckan fritogs från tingsrätten i Västerås av två män med automatvapen.

Frågan är också om 52-åringen följde med frivilligt.

Misstankarna mot de två män som fritog honom har nu skärpts från fritagning till människorov.

Klockan 11.20 - bara tjugo minuter innan fritagningen av 52-åringen - kom ett anonymt brev till Kronobergshäktet i Stockholm.

Brevskrivaren berättar att han några dagar tidigare suttit på en uteservering i Stockholm och hört två män tala om att frita en person under fredagen - men brevskrivaren visste inte i vilken stad.

Personal på Kronobergshäktet tog kontakt med bl a Svea Hovrätt med anledning av brevet, men informationen nådde aldrig Västmanlands tingsrätt.

Polisen är mycket angelägen om att komma i kontakt med brevskrivaren.

- Han eller hon kan kanske ge ett signalement på männen, säger Börje Strömberg, presstalesman vid polisen i Västmanland.

Polisen är överhuvud taget mycket angelägen om att få in fler tips. Framför allt om den mörka Saab 9000 (med siffrorna 404 i registreringsnumret) som männen flydde i sedan de lämnat sin första flyktbil på Erikslund i Västerås.

Saaben har ännu inte hittats.

Börje Strömberg berättar också för P4 Västmanland att brottsrubriceringen på fritagningen nu skärpts till människorov.

Polisen utesluter nämligen inte att fritagningen kom som en överraskning för 52-åringen.

Under själva fritagningen i tingssalen har vittnen sagt att mannen såg förvånad ut, och när han och medhjälparna skulle kliva in i den första flyktbilen utanför tingsrätten såg vittnen hur 52-åringen tvekade.

Han steg in i bilen först sedan fritagarna hotfullt slagit med knytnäven på biltaket och pekat in i bilen.

De huvudspår som polisen arbetar med just nu är att hitta den anonyma brevskrivaren och den försvunna flyktbilen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista