I framtiden kanske ett vindkraftverk snurrar vid Lungers udde vid Hjälmaren

Arboga kommun kan få vindkraftverk

Nu finns planer på ett stort vindkraftverk vid Lungers udde vid Hjälmaren i Arboga kommun.

Det är det lilla företaget Teroc i Odensvi som har ansökt om bygglov för ett mellan 60 och 80 meter högt kraftverk med 25-30 meter långa vingar.

Sven Ruin på Teroc AB hoppas att planerna på ett vindkraftverk ska bli verklighet.

- Jag tycker ju att det skulle vara roligt framför allt eftersom det finns ett lokalt intresse troligen av att äga och driva vindkraftverket, säger Sven Ruin.

Sven Ruin säger att det hela från början är ett initiativ från några av dem som bor i Lunger som vill utnyttja att det blåser en hel del på platsen och bygga ett vindkraftverk.

Men det återstår en hel del innan bygget skulle kunna bli av, förutom byggnadstillståndet måste någon ha hand om själva anläggningen och driva den, förhoppningen är att det ska kunna bildas ett lokalt vindkraftkooperativ.

Än så länge är det heller inte helt klart att det blåser tillräckligt mycket på platsen, även om det blåser en hel del. Just för lite vind är det som gör att det idag bara finns enstaka vindkraftverk i Västmanland.

- Västmanland är tyvärr inte något vindrikt område i Sverige om man jämför med andra områden och det är anledningen till att det inte kommit upp så många (vindkraftverk), så det här läget vid Hjälmaren är ett av få lägen där man har hyfsade vindresurser, säger Sven Ruin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista