Delade lägenheter kan få bort kö till äldreboende

I Köping erbjuds äldre som står i kö till äldreboende att dela lägenhet, detta för att få bort kön till äldreboenden, en kö som idag är 16 personer.

Nya regler som troligen införs den första juli gör att kommunerna måste betala straffavgift om inte den som beviljats en plats i äldreboende får en plats inom en skälig tid.

- Den är naturligtvis negativ i sig, säger socialchefen Göran Fagerberg om åtgärden att införa delat boende. Det är ju så att Köpings kommun har sedan en lång tid tillbaka kunnat erbjuda egen lägenhet för den som har önskat i ett äldreboende, så det är ju inte positivt sett från den utgångspunkten, säger han.

Socialnämnden i Köping har beslutat att man under resten av det här året ska erbjuda personer som behöver äldreboende att erbjuda att dela lägenhet, detta för att få bort kön till äldreboenden.

Idag är kön på 16 personer, trots att kommunen nyligen invigt ett demensboende med 10 platser. Under 2007 kommer man att bygga ut med ytterligare 10 platser, och på sikt ska inte äldre behöva dela lägenhet, enligt Göran Fagerberg.

Att kommunen gör det här beror på att nya regler troligen införs första juli, regler som innebär att de som beviljats plats i äldreboende också verkligen måste få en plats inom skälig tid, omkring tre månader, annars måste kommunen betala straffavgift. Men Göran Fagerberg ser inte delat boende som ett sätt att kringgå den nya lagstiftningen.

- Nej det är det inte, därför att det man talar om det är att man har rätt till en plats i särskilt boende, det finns ju i å för sig ingenting som säger att man måste ha en egen lägenhet, säger Göran Fagerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista