Kvinna tvingas vara skriven i Sala

Regeringsrätten har nu satt punkt för en flerårig tvist om var en köpingskvinna skall vara skriven.

Trots kvinnans protester skrevs hon av Köpings kommun i Sala i samband med att hon lades in på ett vårdhem.

Hon har utan framgång klagat ända upp till regeringsrätten som nu inte beviljar prövningstillstånd.

Även Sala kommun har förvägrats prövning av hur lagen för särskild service skall tolkas.

Regeringsrätten tänker inte pröva Köpings kommuns beslut att tvångsskriva en handikappad fd köpingskvinna i Sala där hon var inskriven på ett vårdhem.

Kvinnan kunde inte acceptera att bli skriven i Sala och klagade till Länsrätten som avslut hennes överklagan. Sedan har Kammarrätten och nu Regeringsrätten beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

Samma motgångar drabbade Sala kommun som på grund av att kvinnan skrevs där fick ta över det ekonomiska ansvaret för vården. Men eftersom det var Köpings kommun och kvinnan som var parter när tvångsskrivningen prövades av länsrätten anser nu Regeringsrätten att Sala kommun inte har någon rätt att överklaga det beslutet.

Sala kommun hade hoppats att Regeringsrätten skulle pröva fallet för att få en tolkning av lagen om särskild service, LSS, och tillämpningen av folkbokföringslagen.

Sala kommun anser sig hårt drabbad av den här typen av tvångsskrivning av människor som tas i på vårdinrättningar i kommunen. Kostnaderna för kommunen för vården av människor från andra kommuner låg för några år sedan på runt 20 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".