Allt vanligare med övervakningskameror

Användandet av övervakningskameror ökar allt mer. Mellan 70 och 100 nya tillståndsansökningar får länsstyrelsen i Västmanland på sitt bord varje år.

ABB är ett av de företag som ansökt och fått tillstånd för kameraövervakning.

Tillstånd krävs för alla som vill sätta upp en övervakningskamera, utom för banker och postkontor där det räcker med att anmäla att man har satt upp en kamera. Även en butik klarar sig undan med en anmälan om det gäller övervakning av kassaområdet. På övriga platser i butiken krävs det tillstånd.

ABB har fått tillstånd att sätta upp ungefär 150 kameror. Bo Sidmar säkerhetschef berättar:

- Det är ingen dramatik i det här. Det handlar om att stämma i bäcken. För det förekommer en del inbrott och skadegörelse. Det vill vi förhindra med den bästa teknik som finns och det är övervakningskameror idag.

- Men ABB är så stort, varför har ni inte gjort det förut?

- Tekniken har inte funnits på det sätt som det finns idag. Det är en våldsam utveckling tekniskt sett. Det gäller inte bara kameror utan även överföring och lagring, säger Bo Sidmar.

ABB installerar kamerorna utanför sina byggnader då det enligt Bo Sidmar handlar om att stärka skalskyddet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista