Räddningsarbete efter bussolyckan utanför Arboga

Krisgrupp i Arboga får beröm efter bussolyckan

Krisgruppen i Arboga - som tog hand om de överlevande efter den svåra bussolyckan på E18/E20 i det första skedet - gjorde ett mycket bra jobb, anser de som var med i bussen.

- De gjorde ett enastående arbete, säger en av de överlevande.

Snart har det gått fyra månader sedan den svåra bussolyckan utanför Arboga, då nio människor omkom och omkring fyrtio personer skadades.

Ett resesällskap på 20 personer kom från Gullspång och råkade ut för både förlust av människoliv och allvarliga skador.

Flera av överlevarna ger de så kallade POSOM-grupperna ett gott betyg, och krisgruppen i Arboga gjorde ett mycket bra jobb.

- De gjorde ett enastående arbete för oss allihopa, säger Lena Forslund, som var med om olyckan.

- Det fanns alltid någon vid vår sida, från olyckstillfället fram tills att vi själva sa att vi kunde klara oss själva.När den gruppen hade gjort sitt lämnade de över till den lokala POSOM-gruppen.

- Det har fungerat väldigt bra, säger Lena Forslund.

En POSOM-grupp består av representanter från vården, socialtjänsten och kyrkan i en kommun. Gruppen ska kunna kallas samman i krissituationer, som stora olyckor, då människor behöver stöd och hjälp på olika sätt.

Enligt Socialstyrelsen så har nästan alla kommuner POSOM-grupper och särskilda beredskapsplaner inför extraordinära händelser i fredstid, men innehåll och omfattning skiljer sig åt en hel del.

Karl Henry Jansson, som också var med ombord på bussen berömmer POSOM-gruppen på hemmaplan.

Men inte bara gruppen med professionell hjälpare får gott betyg av Karl Henry Jansson, han säger att också lokala föreningar och andra ställde upp när det behövdes som mest.

(SR Skaraborg)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista