Rättegång om remisser till sjukgymnastik

Under måndagen pågår rättegången mellan privata sjukgymnaster och landstinget i tingsrätten. Tvisten gäller Landstinget Västmanlands beslut att inte längre betala till de privata sjukgymnasterna om patienten remitterats via företagshälsovården.

- Det har ju dragit ut på tiden i över ett år sedan ärendet lämnades in och vi är glada att den här dagen har kommit så att vi ska få det här ärendet prövat, säger Ingela Lundholm Ågren, en av de två sjukgymnasterna som stämt landstinget, till P4 Västmanland.

Det var i början av förra året för som landstinget införde nya regler för remisser till privata sjukgymnaster. Enligt de nya reglerna betalar inte landstinget längre till privata sjukgymnaster om det är företagshälsovården som remitterat patienten.

Beslutet orsakade protester från privata sjukgymnaster och landstinget fick ta emot mot två stämningansökningar. Den ena avslogs men den andra har nu lett till att ärendet tas upp i tingsrätten.

Två sjukgymnaster kräver landstinget på drygt 27 000 kronor för utförda behandlingar men landstinget vägrar betala.

Men tvisten handlar inte bara om pengar menar sjukgymnasten Ingela Lundholm Ågren:

- Vi anser att det står i lagen att vi har rättighet att ta emot remiss från legitimerade läkare oavsett var läkaren är anställd, medan landstinget menar att man har rättigheten på sin sida att säga vilka remisser och vilka läkare som är godkända att remittera till oss eller inte.  

- Det här har varit för oss någonting klart, men landstinget har tyckt att de har fog att ha självbestämmande över att avgöra, säger Ingela Lundholm Ågren till P4 Västmanland.

Vilken betydelse har då den här rättegången för sjukgymnaster och patienter?

- Dels så tycker jag att den stora möjligheten är ju att vi får ett system som är mer likt Sverige för övrigt, säger sjukgymnasten Ingela Lundholm Ågren till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".