Jörgen Johansson (c) från Arboga

Kritik mot höjning av soptaxor

Nu kommer stark kritik från oppositionen mot regeringsförslaget att införa skatt på avfallsförbränning.

Jörgen Johansson, centerpartistisk riksdagsman från Arboga, tror inte att förslaget kommer att ge någon nämnvärd effekt för miljön och han tycker att det blir för dyrt för konsumenterna.

Regeringsförslaget att införa skatt för de sopor som eldas upp innebär ökade kostnader på mellan 500 kronor och drygt 1 000 kronor per hushåll om året.

Tanken med skatteförslaget är att mer sopor ska återvinnas, och det är ett förslag från miljöpartiet.

Men oppositionen är emot förslaget och en debatt i riksdagen är att vänta innan beslut fattas. Jörgen Johansson är centerriksdagsman från Arboga:

-  Det blir en hög kostnad för konsumenterna och det blir en liten återvinningseffekt och man kan då fundera över den samhällsekonomiska vinsten, om den är rimlig.

- När man gör en sådan här sak och använder miljöstyrande medel måste man göra det så att systemet får tilltro hos människor och det här har precis motsatt verkan, säger Jörgen Johansson.

Men förmodligen finns en majoritet i riksdagen för förslaget om att införa skatt på avfallsförbränning, och i så fall införs skatten redan 1 juli i år. Att skatten är tänkt att träda i kraft redan vid halvårsskiftet, långt innan kommunerna hunnit fatta beslut om nivån för det lokala påslaget för soporna, gör det hela ännu märkligare, säger Jörgen Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".