"Jack Vegas ska locka unga till spel"

Jack Vegas-automaterna lockar unga människor in i spelmissbruk. Och det är meningen att just de unga ska spela Jack Vegas, säger Roger Thörn, föreståndare på Kolmårdens Behandlingshem för spelmissbrukare.
- Jack Vegas är ett spel som riktar sig helt till unga; det är framtaget för att få våra ungdomar att börja spela, säger Roger Thörn. Det är snabbheten och utseendet som lockar de unga. Jack Vegas-apparaterna påminner om TV- och dataspel. Insatsen per spel är fem kronor, men ett spel kan vara över på tio sekunder. Därför är det lätt att på kort tid göra av med mycket pengar. - Vi hade en pojke här på Kolmårdens behandlingshem som nyss fyllt 18 år, och han spelade bort upp till 30 000 kronor per dag på Jack Vegas, berättar Roger Thörn. Jack Vegas-maskinerna finns på krogar, restauranger och i bingohallar. Man måste vara 18 år för att få spela, men det kontrolleras inte alltid, menar Roger Thörn. - Det är vanligt med 15-16-åringar som spelar, säger han. På Kolmårdens behandlingshem har man inriktat sig på personer med spelproblem. Det finns också så kallade kamratföreningar runt om i landet där man kan få stöd och hjälp, t. ex i Västerås.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".