Maxtaxan införs idag

Idag införs maxtaxa inom äldre- och handikapp-omsorgen. I de flesta kommuner i Västmanland innebär maxtaxan att personer som får hemtjänst eller annan vård av kommunen får sänkta avgifter.
Tanken är att avgifterna för hemtjänst och annan vård som kommunen ger ska vara ungefär lika över hela landet. Det har tidigare varit stora skillnader när det gäller hur mycket olika kommuner har tagit betalt för äldre- och handikappomsorg. Men idag träder alltså nya regler i kraft. De säger att ingen vårdtagare ska behöva betala mer än 1 516 kr i månaden för kommunens vård. De nya bestämmelserna gäller all äldreomsorg, och även de funktionshindrade som får vård enligt Socialtjänstlagen. En rundringning som P4 Västmanland har gjort visar att de flesta kommuner i Västmanland sänker vårdavgifterna för de flesta äldre- och funktionshindrade. I Heby kommun går man steget ännu längre; där kommer hemtjänsten att bli helt gratis från och med juli.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".