Vet du vad din tandkräm innehåller?

Kampanj om kemikalier i Västmanland

Nu ska ”Rena Västmanland” - en kampanj från Agenda 21 - informera västmanlänningarna om kemikalier. De finns nämligen inte bara inom storindustrin, utan nästan överallt - exempelvis i tandkräm.

Agenda 21, en miljöorganisation med bland annat länets kommuner som medlemmar, har fått 225 000 kronor av Miljöverket för en informationskampanj i Västmanland.

Kemikalierna finns där vi minst anar det, menar Sari Virkkala, miljöingenjör i Surahammars kommun:

- Många gånger när det står ”Total” på en tandkrämstub så innhåller det ett bakteriedödande medel som heter triclosan.

- Det vill man inte ha ut i naturen, då det bland annat skadar de mikroorganismer som finns i våra reningsverk och kan slå ut dem, säger Sari Virkkala till P4 Västmanland.

Kampanjens första steg är redan avklarat. Det var att bygga upp en hemsida, som informerar om kemikalier i vardagsprodukter och om hur man bör använda dem.

I höst drar man igång steg 2.

- Nu ska vi få ut den här informationen till västmanlänningarna. Visa att hemsidan finns, gå ut i skolor, till studieförbund och även få företagen att ta till sig den information som finns på hemsidan, säger Kjell Gustavsson, Agenda 21.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".