"Det slog runt i huvudet på mig"

Igår hölls rättegången mot den 47-årige man som åtalats för att ha dränkt sin 56-årige kamrat under en fisketur. Mannen stod åtalad för mord alternativt dråp.
Det var den 23 maj som de båda männen var ute och fiskade på Mälaren i en hyrd motorbåt. Båda männen drack stora mängder alkohol. Utrustningen krånglade, och männen blev osams. 47-åringen berättade under rättegången igår att hans kamrat tog fram en kniv, och att han tyckte att situationen blev hotfull. Utanför ön Lindholmen knuffade 47-åringen sin kamrat i vattnet. Men han kom på bättre tankar och försökte få upp kamraten i båten igen, men misslyckades. 56-åringen simmade in mot land, och den åtalade hoppade i vattnet för att hjälpa honom. Men när han kom fram till kamraten tryckte han istället ner hans huvud under vattnet. Varför hade han ingen förklaring till under gårdagens rättegång: - Det slog runt i huvudet på mig. Mannen säger att han direkt efteråt förstod vad han gjort, och att han chockad drivit omkring i båten tills dess han påträffades av polisen sent på kvällen. Mannen, som aldrig tidigare dömts för våldsbrott, stod åtalad för mord alternativt dråp, men både åklagaren och försvararen menade i sina slutpläderingar att han skulle dömas för dråp - den mildare rubriceringen. Åklagaren yrkade på minst åtta års fängelse, medan försvararen menade att straffet borde ligga i den undre delen av straffskalan. Minimistaffet för dråp är sex år. Dom meddelas den 12:e juli.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".