Fisken i Heby kanske måste värmas i framtiden.

Äldre i Heby kan tvingas värma sin mat

Heby kommun vill göra ett försök med att servera de runt 60 pensionärer, som idag köper mat via kommunens tillagningskök, kall mat från Samhall i Sala.

Idag får pensionärerna varm mat men det är problem med att klara leveranserna innan den svalnat och risken för bakterier i maten ökar.

Den nu föreslagna lösningen finns redan i flera kommuner men Heby kommuns pensionärsråd är tveksam. PRO:s ordförande Rune Nilsson berättar att pensionärsrådet säger nej eftersom man befarar att många gamla skulle få svårt att värma upp maten som levereras för flera dagar åt gången.

- Och matstunden är så viktig för en pensionär som sitter ensam hemma. Och det dagliga besöket av hemtjänsten är också viktig, menar Rune Nilsson.

Enligt hemtjänstchefen Lena Björk-Nilsson är det idag åtta av de 60 pensionärerna som köper mat av kommunen som behöver hjälp med eventuell uppvärmning. Nu ska verksamhetsnämnden ta beslut i frågan om man ska införa kall mat för uppvärmning under ett försöksår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".